Ga naar de inhoud
Home » Finfluencer krijgt fikse boete van AFM

Finfluencer krijgt fikse boete van AFM

Finfluencer krijgt fikse boete van AFM
Credits afbeelding; MS Designer en 112Wwft.nl

Finfluencer krijgt fikse boete van AFM

Finfluencer krijgt fikse boete van AFM van €620.000 wegens samenwerken met illegale vermogensbeheerder Grinta Invest. “Grinta Invest was een illegale vermogensbeheerder. ‘Fiscaal en financieel adviseur’ X heeft deze illegale partij gepromoot, beleggers aangebracht en hen aangeraden om met grote bedragen in te stappen bij Grinta Invest. Hij maakte zich zo schuldig aan het medeplegen van illegaal vermogensbeheer. Dit is ernstig. Mede door deze ‘fiscaal en financieel adviseur’ zijn beleggers ingestapt en kon Grinta Invest er met hun geld vandoor gaan. De AFM heeft in november 2021 gewaarschuwd tegen Grinta Invest.”, aldus de AFM

Identified by 112wwft.nl — To uncover a crime is to prevent another!

Waarschuwing van de AFM

November 2021 is er gewaarschuwd door de AFM!!! Wil jij alle signalen van de AFM of de FCA over vergelijkbare partijen tijdig signaleren? Check dan dagelijks de categorie TOEZICHT op mijn website; https://www.112wwft.nl/category/toezicht/

Short movie over investment scams

Als je meer kennis wilt opdoen over dit soort investment scams bekijk dan eens deze short movie. Zo krijg je een mooi beeld van de modes operandi en de omvang van het probleem.

Offshore jurisdictions

Uit het boetebesluit van de AFM blijkt; “Volgens de Terms and Conditions en de veelvuldig op de website geplaatste ‘risk disclaimer’ was Grinta gevestigd op Saint Vincent en de Grenadines en was haar postadres belegd bij een ‘trust company’ gevestigd op de Marshalleilanden. Beleggers hebben verklaard dat Grinta was gevestigd in Londen en uit e-mailverkeer blijkt dat het ‘bank address’ van Grinta in Londen was. Daarnaast is in een aangifte een adres op Malta genoemd”.

Kortom, high risk offshore jurisdictions spelen een belangrijke rol in deze casus!

Acties betaaldienstverleners

Wat kun je als betaaldienstverlener (waaronder banken en elektronisch geldinstellingen) doen met zo’n AFM-signaal?

 1. Controleer in je betalingsverkeer of er transacties zijn geweest met “Grinta Invest”,
 2. Identificeer de door “Grinta Invest” gebruikte rekeningnummers,
 3. Plaats deze rekeningnummers in een pre-transactie filter om nieuwe transacties preventief te blokkeren, want dergelijke rekeningnummers kunnen gaan circuleren in nieuwe scams,
 4. Meldt alle uitgevoerde (en geblokkeerde) transacties – waaronder in het bijzonder de provisiebetalingen van “Grinta Invest” aan de Nederlandse agenten c.q. Finfluencers – aan het FIU als ongebruikelijk transactie en vermeldt ter onderbouwing van de melding in de meldtekst o.a. de volgende indicatoren ;
  • – AFM leidraad Wwft (p.38);
   • De cliënt is betrokken bij, of ontleent zijn vermogen/inkomsten aan potentieel hoog risico – activiteiten of sectoren, zoals […], offshore vennootschappen,
  • – AMLC witwasindicatoren;
   • 109) Personen betrokken bij de offshore vennootschap […] komen voor in (internationale) bad press […] (het AFM signaal);
   • 187) De offshore vennootschap is niet transparant jegens de autoriteiten/voldoet niet aan diens verplichtingen (handelsregister/ Belastingdienst). (lees “niet voldoen aan de vergunningplicht als vermogensbeheerder”)
   • 259) Transacties met offshore vennootschappen;
 5. Voer aan de hand van de gevonden rekeningnummers en ongebruikelijke transacties een netwerkanalyse uit om alle Finfluencers die deze illegale vermogensbeheerder hebben gepromoot te identificeren, en kijk of ze wellicht nog meer van dit soort illegale partijen hebben aanbevolen, en herhaal de stappen 1 t/m 4.
  • Je kunt de (andere) Finfluencers meestal snel identificeren omdat ze vanaf dezelfde tegenrekening van de illegale vermogensbeheerder (i.c. “Grinta Invest”) eveneens provisies, commissies of fees hebben ontvangen.
 6. Heroverweeg de risicoclassificatie van de Finfluencers die je hebt geïdentificeerd,
  • De classificatie “onacceptabel” ligt m.i. voor de hand, maar iedere financiële instelling heeft zo zijn eigen risk appetite. Denk er in ieder geval zorgvuldig over na en leg je overwegingen goed vast.
 7. Doe een melding aan de AFM, en/of DNB, van de incidenten en/of misstanden die je hebt gevonden.

Resultaat

En zo mitigeer je het “onacceptable risico” van het faciliteren van transacties met “professionele tegenpartijen die niet over de vereiste vergunningen beschikken, zogenaamde illegale financiële ondernemingen” Bron; AFM leidraad Wwft p. 13

En draag je bij tot het behoud van integriteit bij financiële dienstverlening, … en bescherm je je eigen klanten tegen dit soort beleggingsfraude en financiële vampiers!

Slachtoffer

Als je slachtoffer bent geworden van een investment scam, zijn er stappen die je kunt ondernemen om jezelf te beschermen en mogelijke verliezen te beperken:

 1. Maak een dossier aan: Verzamel alle relevante documentatie met betrekking tot de fraude in één bestand en bewaar dit op een veilige plek.
 2. Ken je rechten: Wetten en andere regelingen geven rechten aan slachtoffers van misdrijven.
 3. Meld de fraude bij toezichthouders: Breng de relevante autoriteiten op de hoogte van de fraude, zoals de financiële toezichthouder in jouw land.
 4. Doe aangifte bij de politie: Meld de fraude bij de politie en verstrek alle beschikbare informatie.
 5. Overweeg je opties: Raadpleeg een juridisch adviseur om te bepalen welke juridische stappen je kunt nemen om je verliezen te compenseren.
 6. Volg op: Blijf op de hoogte van eventuele ontwikkelingen en volg de voortgang van het onderzoek².

Als je denkt dat je slachtoffer bent geworden van een investeringsfraude, is het ook belangrijk om je bankrekening, e-mail en identiteit te beschermen. Neem daarom voor alle zekerheid kennis van de tips van de rijksoverheid om identiteitsfraude te voorkomen en jezelf (nog beter) te beveiligen tegen oplichters.

Delen van dit bericht wordt op prijs gesteld!

Auteur: AS, 13-6-2024