Chainalysis publiceerde onlangs een uitgebreid overzicht van de wereldwijde stand van crypto-regulering. Daaruit blijkt dat, ondanks jaren van internationale inspanningen, de bestrijding van witwassen via crypto nog steeds grote hiaten kent.
Enkele opvallende feiten:
👉 Slechts 8 van de 25 onderzochte landen hebben een volledig wettelijk kader waarin zowel financiële integriteit (AML/CFT), consumentenbescherming als marktintegriteit geregeld zijn.
👉 Hoewel 18 jurisdicties (58% van de wereldwijde markt) AML-regels hebben ingevoerd, is de praktijk weerbarstig: in 2024 bleek driekwart van alle landen niet of slechts gedeeltelijk compliant met de FATF-standaarden voor crypto.
👉 Juridische en technische uitdagingen zorgen ervoor dat veel markten nog geen effectieve controles hebben op marktmisbruik. Chainalysis schat dat in 2024 alleen al $2,6 miljard aan verdachte waarde is gegenereerd door washtrading. Dit is een vorm van marktmanipulatie waarbij een schijn van marktactiviteit wordt gecreëerd door een asset kort na elkaar zowel te kopen als te verkopen. Daarnaast wordt in het rapport beschreven dat 8,5% van alle nieuwe tokens op DEX-platformen tekenen van pump-and-dump vertoonde.
Dit beeld onderstreept wat velen in onze sector al weten: waar regelgeving ontbreekt of versnipperd is, ontstaat ruimte die criminelen benutten om geldstromen te verhullen. Zeker nu crypto steeds vaker een brug vormt tussen het criminele en het reguliere financiële systeem.
Effectieve witwasbestrijding vraagt om internationale samenwerking en uniforme standaarden, juist in een digitaal ecosysteem zonder grenzen. Voor wie meer wil lezen over deze uitdagingen staat de link naar de publicatie in de comments!