Ga naar de inhoud
Home » Procesafspraken, ondergronds bankieren en luxe horloges: wat leren we van de zaak in Zandvoort? In Z 

Procesafspraken, ondergronds bankieren en luxe horloges: wat leren we van de zaak in Zandvoort? In Z 

Procesafspraken, ondergronds bankieren en luxe horloges: wat leren we van de zaak in Zandvoort?

In Zandvoort werd een 32-jarige man veroordeeld tot 21 maanden cel (waarvan 6 voorwaardelijk) wegens het witwassen van een fortuin aan contanten én een verzameling peperdure horloges (Rolex, Audemars Piguet, Cartier). Bij hem thuis lag meer dan een half miljoen euro aan cash. Ook was er sprake van drugshandel. Zijn bekentenis en procesafspraak met het OM zorgden voor een snelle afhandeling.

Deze zaak illustreert opnieuw hoe witwassen via luxe goederen en contant geld nauw samenhangt met ondergronds bankieren en drugscriminaliteit – thema’s die ook in de AMLC-publicaties en -podcasts regelmatig terugkeren.

Het is van cruciaal belang om verschillende signalen in samenhang te analyseren, zoals bezit van extreem dure goederen zonder legale inkomensbron, transacties buiten het reguliere bankcircuit en betrokkenheid bij branches met hoge liquiditeit.

De inzet van procesafspraken biedt kansen voor een efficiëntere strafrechtelijke aanpak, maar vraagt ook om zorgvuldige afwegingen rond recidiverisico’s en het signaal naar de samenleving.

Laten we dit soort zaken benutten als leerstof voor betere detectie, effectievere interventies en versterkte samenwerking.

#Witwasbestrijding #AMLC #Procesafspraken #LuxeWitwassen #FinanciëleCriminaliteit #Compliance #OndergrondsBankieren #PubliekPrivaat

 Read More