Het Openbaar Ministerie (OM) legt een op- en overslagbedrijf uit Rotterdam een strafbeschikking op in de vorm van een boete van 50.000 euro. De strafbeschikking volgt op een arbeidsongeval waarbij een 47-jarige werknemer van het bedrijf is omgekomen. Het OM vindt dat het bedrijf is tekortgeschoten in haar verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor een veilige werkomgeving voor de werknemer en heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan het overtreden van de Arbeidsomstandighedenwet en de daarop berustende bepalingen.
Strafrechtelijk onderzoek
Op 1 november 2022 bevond de werknemer zich op het ponton van een drijvende kraan in het Calandkanaal. Met die drijvende kraan zou een lading kolen worden overgeladen van een zeeschip naar een duwbak. Het zeeschip, het ponton en de duwbak waren met elkaar verbonden met kabels. Een van de kabels is geknapt en de werknemer werd hierdoor getroffen. Hij is diezelfde dag in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.
Onder gezag van het OM is de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de oorzaak en toedracht van dit dodelijke bedrijfsongeval. Uit dat onderzoek blijkt dat het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet en de daarop berustende bepalingen. De werknemers waren onvoldoende geïnformeerd over de risico’s van het werken op het ponton van een drijvende kraan en (de wijze van) het verbinden van stalen kabels met synthetische rekkers. Dit maakt dat het bedrijf tekort is geschoten in de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werkomgeving en deugdelijke arbeidsmiddelen.
Doorgevoerde verbeteringen
Het bedrijf heeft volledige medewerking verleend aan het onderzoek en heeft maatregelen getroffen naar aanleiding van het ongeval. Zo werkt het bedrijf niet meer in het Calandkanaal en maakt het bedrijf geen gebruik meer van synthetische rekkers. Het bedrijf heeft hernieuwde instructies en Life Saving Rules opgesteld en het bedrijf controleert dat presentaties daarover ook daadwerkelijk worden bijgewoond en begrepen door de werknemers. Ook is er onder andere vaker en structureler fysiek toezicht, worden er extra Safety Observation Tours ingepland en auditeren de verschillende vestigingen van het bedrijf bij elkaar op locatie. Het bedrijf heeft met de nabestaanden afspraken gemaakt over compensatie na het noodlottige ongeval.
Vanwege de houding van het bedrijf, de doorgevoerde verbeteringen op veiligheidsgebied en de constructieve houding richting de nabestaanden, vindt het OM een strafbeschikking van 50.000 euro een passende straf.