Een 21-jarige man uit Rotterdam probeerde in juni 2023 meer dan 4.000 Duitstalige personen op te lichten via WhatsApp door ze ‘vriend-in-nood’ berichten te sturen. Op de telefoons en laptop van de verdachte vond de politie belscripts voor bankhelpdeskfraude, lijsten met persoonsgegevens en telefoonnummers. Vandaag stond verdachte voor de rechter. Het Openbaar Ministerie eist tegen de man een gevangenisstraf van 157 dagen, waarvan 100 voorwaardelijk en een taakstraf van 80 uur.
De verdachte kon worden geïdentificeerd na de aanhouding van een andere verdachte in een cyberonderzoek. Onderling wisselden ze gegevens uit voor het plegen van computercriminaliteit.
Online zoektocht naar rijke senioren
Potentiele slachtoffers kregen appjes als ‘mama mijn telefoon is kapot, dit is mijn nieuwe nummer, wil je me via WhatsApp een bericht sturen?’. Dit soort teksten kan worden gezien als een eerste bericht voor het plegen van vriend-in-noodfraude. Door het aannemen van een valse naam en het sturen van een bericht waarbij het lijkt alsof een vriend of familielid zich in een noodsituatie bevindt, proberen cybercriminelen het vertrouwen te winnen van slachtoffers en ze vervolgens op te lichten.
Op de laptop van de verdachte werden ruim 4.000 lijsten aangetroffen met in totaal ruim 33 miljoen telefoonnummers. Hij richtte zijn pijlen volgens het OM niet alleen op Nederland maar ook België, Spanje, Frankrijk en vooral Duitsland. Online zocht verdachte in welke provincie in Duitsland de meeste senioren wonen en hij bezocht pagina’s over in welke Duitse steden veel rijke oudere mensen wonen.
Op de laptop van verdachte werd ook een phishing panel aangetroffen, een technisch hulpmiddel dat gemaakt is voor computervredebreuk of het aftappen van gegevens.
Geld verdienen door oplichting
Verdachte probeert op enig moment om zijn geld te gaan verdienen met online oplichten van mensen. “Een sneue manier om je geld te verdienen, als je het mij vraagt”, aldus de officier van justitie tijdens de zitting.
“De samenleving heeft last van computercriminaliteit. Het raakt het vertrouwen dat mensen hebben in digitale partijen. Of je nu wil of niet, heel veel zaken zijn alleen nog digitaal te regelen en contact vindt digitaal plaats. Vooral als je ouder bent kan dat een drempel zijn en die drempel wordt alleen maar groter als je slachtoffer wordt van dit soort criminaliteit.”
Verdachte heeft in voorlopige hechtenis gezeten. Uitgangspunt bij de geformuleerde strafeis is dat verdachte niet nu terug de cel in gaat, maar dat er een celstraf boven zijn hoofd blijft hangen als waarschuwing. Daarbij speelt mee dat er geen aangifte is gedaan tegen de man. Als het aan het OM ligt moet hij wel een taakstraf voldoen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Actie tegen digitale criminaliteit Dagelijks worden mensen slachtoffer van digitale criminaliteit. Of het nu gaat om een phishingmail, vriend-in-noodfraude of ransomware: de gevolgen voor slachtoffers zijn groot. De politie Rotterdam, Platform Veilig Ondernemen (PVO) regio Rotterdam en VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR) organiseren daarom samen de actiedag Echt niet vandaag. Ze roepen iedereen in de regio op om op 21 mei in actie te komen tegen digitale criminaliteit. Het doel van de initiatiefnemers is om aandacht voor het onderwerp te creëren met preventieacties. Meer informatie is te vinden op www.echtnietvandaag.nl/regiorotterdam. Daar kunnen organisaties en individuen ook een actie aanmelden. De initiatiefnemers hopen op minimaal 100 preventieacties in de regio |