Het Openbaar Ministerie heeft 6 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 46-jarige vrouw die als douanier werkte in de Rotterdamse haven. Zij verstrekte vertrouwelijke informatie aan criminelen om de import van cocaïne mogelijk te maken. Ook drie andere verdachten stonden vandaag terecht. Tegen hen zijn gevangenisstraffen tot 4 jaar geëist.
Naar aanleiding van een TCI-verstrekking (team criminele inlichtingen) start het Combi Team Havens, een samenwerkingsverband van de Zeehavenpolitie, FIOD en de Rijksrecherche in juli 2022 een opsporingsonderzoek. Daaruit blijkt dat de douanier wordt geholpen door haar oudere zus. Zij is de linking pin naar twee andere verdachten die zich vermoedelijk met cocaïnehandel bezighouden.
Grote geldbedragen
De douanier had continu de beschikking over een telefoontoestel waarmee ze afgeschermd kon communiceren. Daarmee had zij intensief contact met criminelen die zich bezighielden met de invoer van cocaïne. In totaal gaat het om duizenden berichten waarvan een beperkt deel is ontsleuteld.
Uit onderzoek is gebleken dat de vrouw een sturende rol had. Zij stelde voorwaarden aan betalingen en aan de kwaliteit van de informatie. Daarnaast gaf ze ook gevraagd en ongevraagd adviezen over risico’s en signalen uit de douanesystemen die cruciale info bevatten voor criminelen die zich bezighouden met cocaïnetransporten. De douanier spreekt ook fysiek af met de criminelen.
Hiervoor vraagt de verdachte grote geldbedragen. Per aanvraag vraagt verdachte 25.000 euro. Vermoedelijk slaat ze dat geld bij haar oudere zus op. Bij haar wordt een grote hoeveelheid cash geld aangetroffen.
Vertrouwen in rechtstaat beschadigd
“Het behoeft denk ik geen nader betoog dat verdachte heel goed wist dat haar informatie werd gebruikt om het transport van cocaïne via containers in de haven mogelijk te maken”, aldus de officier van justitie op zitting. “Er wordt in de chats gesproken over bakken, op rood staan en het HARC-team. Verdachte weet als geen ander dat dit over cocaïne gaat, getuige ook haar opmerking: bij vermoeden ben ik de lul’.”
De ernst van deze feiten kan moeilijk worden overschat. Het gaat in deze zaak om een douanemedewerkster, iemand die bij uitstek belast is met het bewaken van onze landsgrenzen tegen de invoer van verboden goederen, die haar ambt heeft misbruikt voor criminele doeleinden en persoonlijk gewin. De openbaar aanklager: “Door vertrouwelijke informatie te delen en opzettelijk haar controlefunctie te ondermijnen, heeft zij de kern van het douanetoezicht aangetast. Daarmee heeft zij niet alleen haar ambt verkwanseld, maar ook het publieke vertrouwen in een vitale schakel van onze rechtsstaat beschadigd.”
Het handelen van verdachte staat in direct verband met de grootschalige invoer van cocaïne in deze havenstad, een misdrijf dat de volksgezondheid bedreigt en de integriteit van de economie en samenleving ondermijnt. “In plaats van de samenleving te beschermen, heeft zij deze willens en wetens blootgesteld aan de risico’s van de internationale drugshandel.”
Tegen de zus van de doaunier heeft het OM een gevangenisstraf van 42 maanden geëist. Tegen de twee mannen is 4 jaar geëist.