Het Openbaar Ministerie eist 140 uur onvoorwaardelijke werkstraf tegen een 58-jarige vrouw uit Utrecht die verdacht wordt van schending van het beroepsgeheim. De vrouw zou vertrouwelijke informatie rondom een onderzoek naar een oud-Kamervoorzitter hebben gelekt naar de pers. Volgens het OM heeft ze hiermee haar geheimhoudingsplicht geschonden en dat is strafbaar.
Het onderzoek genaamd Bremen gaat van start als op 3 oktober 2022 het Presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, aangifte doet bij de hoofdofficier van het Openbaar Ministerie in Den Haag vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie. Deze informatie had betrekking op een besluit van het Presidium om onderzoek te laten verrichten naar een oud-Kamervoorzitter. Hierop startte de Rijksrecherche onder leiding van de officier van justitie een strafrechtelijk onderzoek.
Het onderzoek was uitsluitend gericht op de mogelijke betrokkenheid van niet-Kamerleden bij het lek naar de pers en niet op de betrokkenheid van leden van het Presidium zelf. Indien er namelijk sprake zou zijn van een ambtsmisdrijf, gepleegd door een Kamerlid, is het OM niet bevoegd om hiernaar een strafrechtelijk onderzoek te doen,
Getuigen
In het onderzoek naar het lek zijn veel mensen gehoord. Het gaat om personen die kort na het de vergadering van het Presidium zijn geïnformeerd over het besluit. Uit het onderzoek is gebleken dat journalisten al op 28 september beschikten over vertrouwelijke informatie, nog voordat deze informatie officieel openbaar was gemaakt. “Het schip van de staat lekt van boven, dat weten we allemaal”, aldus een getuige in het onderzoek.
Reis –en telefoongegevens
De vraag bleef nog wel open wie verantwoordelijk was voor het lekken van de stukken. Onderzoek naar telefoongegevens wees uit dat verdachte in de periode van 23 tot en met 28 september contact had met de journalisten. Daarnaast zou verdachte, op 28 september na het Presidiumbesluit, in klein comité gesproken hebben over de mediastrategie, waarin de mogelijkheid van lekken naar de pers werd benoemd. Na deze bespreking is zij diezelfde middag naar Amsterdam gereisd, waar de redactie van de krant is gevestigd. Tegen haar collega’s zei ze dat ze naar huis ging. De verdachte wist dat deze informatie vertrouwelijk was en door haar niet aan anderen doorgegeven mocht worden. Na de publicatie zou ze het managementteam geadviseerd hebben om zoveel mogelijk mensen met de pers te laten praten om de “strijd in de media” en de beeldvorming te winnen.
Integriteit
“Met het lekken van een Presidiumbesluit heeft verdachte de integriteit van het Presidium ernstig schade berokkend en afbreuk gedaan aan het functioneren van de dagelijkse leiding van de Tweede kamer”, aldus de officier van justitie. “Het handelen van verdachte schaadt het vertrouwen van de burger in het functioneren van de Tweede Kamer en de politiek.”
Het OM hoopt dat – naast alle negatieve consequenties die het lekken voor onder meer betrokkenen hebben gehad – de uitkomsten van dit onderzoek er in de toekomst voor kunnen zorgen dat er (nog) voorzichtiger wordt omgegaan met gevoelige informatie in de Tweede Kamer.
De rechtbank doet op 12 juni uitspraak in deze zaak.