Tegen een 37-jarige autohandelaar uit Almere is dinsdag 2 jaar cel geëist voor het omkopen van een politieman. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat deze informatie nodig was binnen de georganiseerde drugscriminaliteit. De politieman die informatie lekte hoorde anderhalf jaar celstraf tegen zich eisen. Volgens de autohandelaar bood de politieman hem tegen betaling informatie aan. En omdat het soms handig was de eigenaar van een auto te weten als hij die wilde opkopen, kocht hij gegevens. Per kenteken betaalde hij tussen de 50 en 150 euro, vertelde de autohandelaar dinsdag aan de rechters in Zwolle. De politieman uit Almere vertelt dat het heel anders ging. Hij werd door de vermeende autohandelaar onder druk gezet, verklaart hij. De verdachte lijkt niet alleen in auto’s te handelen, maar ook in drugs. Hij vroeg namelijk ook informatie op over growshops en over een derde verdachte, zo stelt de officier van justitie. Deze derde man wordt door de officier ‘een grote drugsboef’ genoemd. Die man staat mogelijk later dit jaar in Haarlem terecht voor de invoer van 1.600 kilo coke in Amsterdam. Wegens ziekte stond hij dinsdag niet terecht in de omkopingszaak. Omkoping Volgens de officier van justitie ging het hier dus om veel meer dan ‘slechts’ het opvragen van informatie van autobezitters. Ook werd informatie opgevraagd over een man die voorkomt in een dossier van de politie Amsterdam rond een liquidatie. Aan omkoping van een agent wordt zwaar getild door het OM, zei de officier. En aan het zich laten omkopen ook. De autohandelaar stond ook terecht voor bezit van bijna 3 kilo hennep in zijn huis in Almere, van bezit van twee wapens en twee ‘jammers’ waarmee je telecommunicatie kunt verstoren. Een van die wapens bleek een gaspistool die was omgebouwd om scherpe patronen te schieten. De rechters kennen dit type pistool uit zaken rond recente liquidaties. Volgens de autohandelaar had hij het wapen op straat in Spanje gekocht. Die jammers had hij gekocht nadat hij een zender onder zijn auto vond. Wie deze daar plaatste, wist hij naar eigen zeggen niet. De oud-politieman werd na de ontdekking van het lekken in september 2023 meteen op non-actief gezet. Hij werkte toen voor het korps in Amsterdam. Waarom voelde hij zich bedreigd, wilden de rechters weten. Volgens de voormalig politieman ging het om een ‘opeenstapeling van feiten’. Dat hij na de dreigementen niet naar de korpsleiding stapte maar overging tot het verstrekken van geheime informatie, snapt hij nu zelf ook niet. De uitspraak volgt op 18 maart. Read More
Autohandelaar verdacht van omkoping politieagent, tegen beiden celstraf geëist
Related Posts
Zweedse journalist voor Turkse rechter wegens ‘belediging president Erdogan’
…organisatie.Imamoglu wordt verdacht van omkoping , fraude en leidinggeven aan een criminele organisatie. Maar zijn aanhang … Erdogan.Imamoglu wordt verdacht van omkoping , fraude en leidinggeven aan een criminele organisatie. Maar zijn aanhang is…
Wat betekent het vervolgen van Damen voor de Nederlandse defensie-industrie? En drie andere vragen
Vervolging Damen Shipyards: Tegen Damen Shipyards, Nederlands grootste scheepsbouwer, bestaan al zeker sinds 2017 verdenkingen van malafide praktijken. Nu moet het bedrijf zich voor de rechter verantwoorden vanwege onder meer omkoping. Wat speelt er precies?
OM vervolgt Damen Shipyards voor omkoping, witwassen en overtreding Rusland-sancties
- Omkoping
- door NPO Radio 1
Het Openbaar Ministerie vervolgt scheepsbouwer Damen Shipyards voor onder meer omkoping, valsheid in geschrifte, witwassen en het schenden van Rusland-sancties. Michiel Hijman, voormalig commandeur bij de Koninklijke Marine en verbonden aan instituut Clingendael, duidt de zaak.