Ga naar de inhoud
Home » HyperFund; drie personen aangeklaagd voor rol in $1.89 miljard cryptocurrency fraudezaak

HyperFund; drie personen aangeklaagd voor rol in $1.89 miljard cryptocurrency fraudezaak

De aanklacht inzake HyperFund

Volgens de aanklacht hebben de verdachten van juni 2020 tot november 2022 frauduleuze investeringscontracten aangeboden en verkocht via HyperFund, een online platform. Dit platform staat ook bekend als HyperTech, HyperCapital, HyperVerse, en HyperNation.

HyperFund

HyperFund maakte valse beloften aan investeerders, zoals dat ze dagelijks tussen 0.5% en 1% zouden ontvangen in passieve beloningen. Die beloning zouden investeerders ontvangen totdat het bedrijf hun initiële investering zou verdubbelen of verdrievoudigen. Om investeerders te overtuigen dat HyperFund deze betalingen kon doen, beweerde HyperFund dat de betalingen deels afkomstig waren van de inkomsten uit grootschalige crypto mining operaties. Die mining operaties bleken in werkelijkheid niet te bestaan. Vanaf juli 2021 begon HyperFund de opnames van investeerders te blokkeren.

Piramidespel-fraude

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft onlangs drie personen aangeklaagd voor het opzetten van deze cryptocurrency fraudezaak. De zaak genaamd HyperFund gaat uiteindelijk over een veelvoorkomende piramidespel-fraude waarbij ze meer dan $1.89 miljard hebben opgelicht van investeerders. Een van de verdachten is een Australische burger die in Dubai woont, en de andere twee zijn promotors van het frauduleuze investeringsplatform in de Verenigde Staten.

De aangeklaagden

Een van de aangeklaagden, Sam L., 35 jaar oud, is de mede-oprichter van HyperFund. Hij is een Australische burger die in Dubai verblijft. De andere twee aangeklaagden zijn Rodney B., 54 jaar oud, en Brenda C., alias “Bitcoin Beautee”, 43 jaar oud. Laatst genoemden zijn de top promotors van HyperFund in de Verenigde Staten. Zij worden beschuldigd van samenzwering tot het plegen van computerfraude en -misbruik, en samenzwering tot het plegen van betaaldiensten- en bankfraude. Deze misdrijven kunnen in de VS respectievelijk maximaal vijf en dertig jaar gevangenisstraf opleveren.

De opsporingsdiensten en het openbaar ministerie

“De verdachten worden beschuldigd van het oplichten van investeerders voor een bedrag van $1.89 miljard. Zoals in de rechtbankdocumenten wordt beweerd, hebben de verdachten valselijk beweerd dat investeerders aanzienlijke rendementen zouden ontvangen die werden betaald uit cryptocurrency mining operaties, die in feite niet bestonden,” zei waarnemend assistent-procureur-generaal Nicole M. Argentieri van de criminele divisie van het ministerie van Justitie van de VS.

“Of het nu gaat om cryptocurrency fraude, of andere financiële fraude, als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Mijn kantoor en onze partners in handhaving zullen degenen die zich hieraan schuldig maken ter verantwoording roepen,” zei de Amerikaanse procureur Erek L. Barron voor het district Maryland.

De zaak wordt onderzocht door Homeland Security Investigations (HSI) New York en Baltimore, en IRS Criminal Investigation. De zaak wordt vervolgd door de aanklagers van de criminele divisie van het ministerie van Justitie en het district Maryland in de VS.

Ook de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) doet onderzoek naar de zaak.

Bent u slachtoffer?

Als u denkt dat u slachtoffer bent in deze zaak, neem dan contact op met de Victim Witness Unit van de Fraud Section via het gratis VS nummer (888) 549-3945 of per e-mail op victimassistance.fraud@usdoj.gov. Om meer te weten te komen over de rechten van slachtoffers, kunt u terecht op www.justice.gov/criminal/criminal-vns/victim-rights-derechos-de-las-v-ctimas.

Bronnen; MS Bing Chat, US Department of Justice (DOJ), Securities and Exchange Commission (SEC).

Auteur; AS, 30 jan. 2024

Meer dagelijks nieuws over fraude kun je hier vinden.