Ga naar de inhoud
Home » Samen zien we meer! Zeker als het gaat om het herkennen van witwasmethodieken. Zonder de samenwerking met Triodos Bank, Knab, ING,…

Samen zien we meer! Zeker als het gaat om het herkennen van witwasmethodieken. Zonder de samenwerking met Triodos Bank, Knab, ING,…

Samen zien we meer! Zeker als het gaat om het herkennen van witwasmethodieken. Zonder de samenwerking met Triodos Bank, Knab, ING, ABN AMRO Bank N.V. Rabobank en de de Volksbank was de nieuwe witwasmethodiek genaamd het Cash Compensatie Model wellicht nooit aan het licht gekomen. Een onderwerp dat de afgelopen week volop in de belangstelling stond en de voorpagina’s en het NOS-journaal haalde.

CCM beschrijft hoe crimineel contant geld wordt gebruikt om personeel (gedeeltelijk) zwart uit te betalen in arbeidsintensieve sectoren zoals de zorg, pakketbezorging en de bouw via (een keten van) onderaannemers. Werk waar onze maatschappij mede op draait wordt zo betaald met crimineel geld. Een zorgwekkende en ondermijnende kwetsbaarheid van het financiële stelsel. Er zijn indicaties dat deze methode leidt tot arbeidsuitbuiting. Ook werkt het oneerlijke concurrentie in de hand. Een zeer groot probleem dus, dat we
systematisch aan moeten pakken. Daarom zijn we blij met de aandacht die er was voor dit fenomeen.

De eerste signalen over het CCM waren meldingen van ongebruikelijke transacties van alerte poortwachters, gedetecteerd binnen de Fintell Alliance, een samenwerkingsverband tussen zes grootbanken en FIU-Nederland.
Uitvoerige analyses leidden uiteindelijk tot de hypothese van deze witwasmethodiek. De modus operandi is door de FIU-Nederland gedeeld met haar melders om hen te helpen het fenomeen te herkennen. De analyses zijn gedeeld met de opsporing. Die kon vervolgens vanuit hun perspectief werken aan dit fenomeen. Dat leidde tot mooie en zeer waardevolle inzichten. Vorige week deelde het AMLC, het centrum voor witwasbestrijding van de FIOD, een artikel met een aantal concrete red flags. Zo ontbreken er loonkosten in de administratie van de
schijnbedrijven en komen er bij de laatste schakel in de keten betalingen naar voren die niet passen bij een uitzendbureau.

Het delen van kennis is een belangrijke stap, ook in de preventie. Zoals de AMLC in haar artikel terecht opmerkt: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Volgens de FIOD zijn er in steeds meer casussen aanwijzingen voor CCM te zien. En dat is zoals het werkt met alle analyses van de FIU-Nederland: de validatie moet plaatsvinden door de opsporing. Het traject “Ketenversterking” waar de FIU, het OM, de politie en de FIOD de handen ineen hebben geslagen om in beeld te krijgen en terug te kunnen koppelen wat de toegevoegde waarde van de VT’s is binnen de opsporing, is dan ook fundamenteel.

Volgens de FIOD zal de informatie die opkomt uit de ingezette interventies helpen om deze vorm van witwassen te duiden en te bestrijden. Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om perspectieven te combineren. Juist daarom
vinden we het jammer de berichtgeving rondom TMNL te lezen. Juist complexe witwasnetwerken als het CCM onderstrepen het belang van TMNL. De besluitvorming lijkt wat prematuur.

#FIU #witwasmethodiek #samenwerking Read More