Ga naar de inhoud
Home » Nieuwe vorm van slachtofferherstel bij fraude!

Nieuwe vorm van slachtofferherstel bij fraude!

Een nieuwe vorm van schlachtofferherstel bij fraude wordt momenteel getest door de Britse Serious Fraud Office (SFO). Op 16 juni 2023 heeft de SFO namelijk bekend gemaakt dat het geld van een gesanctioneerde bank heeft onderschept met als doel om het terug te geven aan slachtoffers van een internationale fraude.

Waar gaat het om?

Fraude en slachtofferherstel
Credits Mohamed_hassan Pixabay

De Serious Fraud Office (SFO) zal meer dan £ 500.000 terugvorderen ten behoeve van de slachtoffers van een wereldwijde e-mailfraude. Dit na het bevriezen van gelden die bestemd waren voor een gesanctioneerde Libanese bank. Hiertoe zal goedkeuring worden verkregen van het Britse Hooggerechtshof. Het betreft een unieke zaak om een ​​nieuwe vorm van slachtofferherstel te beproeven.

E-mailfraude

Het geld werd al in 2002 van de slachtoffers gestolen door middel van een zwendel georganiseerd door Abdallah Ali J. Daarbij zijn ongevraagde e-mails in de inboxen van slachtoffers verschenen, waarin ten onrechte door de oplichters werd beweerd dat ze hun hulp nodig hadden om aanzienlijke sommen geld vrij te maken uit Nigeria of andere landen. Voor die hulp werd dan een aanzienlijke commissie beloofd, maar de slachtoffers moesten dan wel eerst zelf wat geld overmaken naar de oplichters. Concluderend kan worden gesteld dat vele slachtoffers tienduizenden ponden hebben verloren aan de zwendel in de vorm van voorschotfraude.

De dader is gevlogen

Vervolgens werd in 2021 vastgesteld dat de heer J. realistisch gezien niet kon worden veroordeeld omdat hij het land was ontvlucht voordat hij kon worden aangeklaagd. Daarop besloot de SFO dat de unieke omstandigheden van de zaak een poging verdienen om een ​​alternatieve benadering te bedenken om geld voor slachtoffers terug te vorderen. De rekeningen van de heer J. werden bevroren. Net als meer dan £ 150.000 bestemd voor de door de familie gecontroleerde J. Trust Bank in Libanon. Tevens een bank die nog steeds door de VS is gesanctioneerd wegens het faciliteren van bankieren voor een terroristische organisatie.

De slachtoffers

De SFO heeft intussen een aantal slachtoffers van de fraude geïdentificeerd. Daarom zal de SFO nu in samenwerking met het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation, de Australische federale politie en de Europese autoriteiten, proberen de gestolen fondsen te traceren naar de eigen rekeningen van elk van de bekende slachtoffers. Verwacht wordt dat elk slachtoffer ongeveer terugkrijgt wat in 2002 van hen is gestolen.  

SFO gaat naar High Court

De zaak voor slachtofferherstel komt over zes maanden voor de King’s Bench Division van het High Court, waar de SFO namens de slachtoffers de claims zal indienen. 

Tot slot

Lisa Osofsky, directeur van de Serious Fraud Office, zei naar aanleiding van deze zaak:

“Het verkrijgen van gerechtigheid voor slachtoffers motiveert alles wat we doen. Vandaag hebben we, in een baanbrekende interpretatie van de wet, groen licht gekregen om de slachtoffers van de heer J. op te sporen en, in samenwerking met onze internationale partners, het verloren geld voor hen terug te vorderen.” 

Meer over fraude kun je hier lezen!

Auteur; Albert

Bron; UK SFO